Mount And BladeII:BannerLord

Yorum Ve Rehber

Evet yanlış duymadınız veya gözleriniz sizi kandırmıyor seneler sonrasında TaleWords’ün Mount And Blade serisinin beklenen oyunu Banner Lord piyasaya çıkmış bulunmakta. Bir sürü site tarafından bir sürü yorum yapıldı bu oyuna fakat ben hemen bir yorum yapmak istemedim bildiğiniz gibi oyun şuan erken erişimde bu erken erişim süresi boyunca bir sürü eksiklik,hatalı yazılım,crash vs vs.. gibi sorunların olacağı kesin kendimde bir sürü kez yaşadım gerek kaleye girip save alırken olsun gerek kale savaşında askerlerim merdivenleri çıkmaya çalışırken sanki öcü görmüş gibi donup kalmaları ve kıpırdamamaları bu hatalar say say bitmez fakat oyun kesinlikle insanı tatmin ediyor peki oyun nasıl olmuş aşağıda sizler için inceledim.

GRAFİK

Oyunun içerisindeki grafikler kesinlikle mükemmel olmuş en son warband oynamış biri olarak konuşmak gerekirse şehir içi görüntülerden tutun arenadaki görseller silahların görüntüsünden savaş alanındaki manzaraya kadar ince ince hesaplanıp güzel bir şekilde tasarlanmış bir dünya fakat şöyle bir düşününce tüm şehirlere bu kadar önem veren bir yapımcının güneş ışığına kadar güzel bir şekilde ayarlamış bir yapımcının Karakter Yaratma ekranında verdiği kısıtlı limitli özelliği bana göre anlamak mümkün değil.İlk çıktığından beri neredeyse başından kalkmadığım bir oyunda kendimi daha çok benzettiğim bir karakterle oynamayı tercih ederdim fakat hikaye bazlı olarak o dönemin insanına yakın bir insan yaratmayı mecbur bırakmayı da anlamıyor değilim tabi ki sadece keşke kendimizi istediğimiz gibi dizayn edebilseydik diyor insan.

KARAKTER ÖZELLİKLERİ

Bu serinin diğer oyunlarından da bildiğimiz gibi karakter özellikleri daha basit ve net bir sistemdeydi.Mesela Warband oyununda zekanızı geliştirip level atladıkça diğer özellikleri açabiliyorduk bizden başka bir şey beklenmiyordu sadece savaş yapıp kendimizi geliştiriyorduk ve oyun daha basit bir hal alıyordu.

Fakat serinin bu yeni oyunu olan BannerLord önümüze şu anlık hatalarla dolu bile olsa ileriye dönük bakıldığı zaman mükemmel olabilecek bir sistemi önümüze sundu.Karakterimizle savaş yaptığımız lordları esir almak yerine özgürsün şıkkını işaretlediğimiz zaman cazibe seviyemiz artmakta cazibe seviyemiz insanları inandırma seviyemizi etkilediği için aldığınız kararlar oyunda ciddi bir önem teşkil ediyor.Mesela bir lordu esir aldınız lordu fidye karşılığında satabilirsiniz veyahut lordu infaz edebilirsiniz evet yanlış duymadınız infaz özelliği gelmiş bulunmakta infaz ettiğiniz takdirde lordun envanterindeki bir item(silah,zırh,vb) üzerinize geliyor fakat infaz sizi zalimleştiriyor ve ilerde olurda krallığınızı kurarsanız size katılmak isteyen lordlar 1 değil 4 kere düşünüyor.Bu seçeneklerin bize tanınması ve yönetebileceğimiz dünyanın genişlemesi insanı cidden sevindiriyor.

TİCARET

Ticaret sistemi insanın kafasını yoran ama bir okadarda vakit geçirken eğlendiren bir sistem olmuş ticaret sisteminde ürünler 4 farklı renge sahip oluyor kırmızı(ürünün satın alınırken aşırı pahalıya alındığını satıldığında da aşırı pahalıya satabileceğinizi gösterir) sarı(ürünün satın alınırken hafif pahalıya alındığını satıldığında da hafif pahalıya satıldığını gösterir) beyaz(ürünün ne pahalı ne ucuz olduğunu tam orta fiyatta olduğunu gösterir) yeşil ( abim işte bu rengi gördüğün anda bil ki şehirden satın alıp ticarete koyulmak için doğru yerdesin yeşil renkli ürünleri şehirlerden alırsanız ürünlerden para kazanma oranınız artar yani çok ucuza ürün almış olursunuz fakat satarken bu durum GEÇERLİ DEĞİL satarken yeşile aldığınız ürünleri KIRMIZI SARI en kötü ihtimalle beyaz ken satın ürün alıp sattıkça ticaretiniz gelişecektir

Kervan oluşturma sistemini açıklamam gerekirse sizlere kervan oluşturmak için genellikle 15000 altına ihtiyacınız var peki nedir bu kervan? Kervan sizin yoldaşlarınızdan birini ticaret yapması için görevlendirmeniz bu yoldaşları da şehirlerdeki hanlardan ordunuza katıp yolunuza devam edebilirsiniz. Kervan oluştururken şunlara dikkat etmelisiniz: Kervan oluşturduğunuz şehirdeki refah seviyesi yüksek olmalı şehre girdiğinizde sol üst kısıma bakarak rakamı görebilirsiniz.Kervan oluşturduğunuz zaman başta verdiğiniz paranın üstüne kervanınızı çeken yollarda liderlik eden ve size para kazandırmaya çalışan yoldaşımızın ticareti öğrenmesini beklemek zorundasınız.Yoldaşlar ve kervanın maaşı başta size zarar olacaktır çünkü yoldaşınız gerçek hayattaki gibi şehirleri gezerek ticari rakamları öğrenmeye çalışır belli bir yerden sonra size mali dönüş sağlar o zamana kadar sabırla beklemelisiniz. 15 bin altınınız olduğu anda KERVAN ALMAYIN çünkü kervanın başlangıç gideri askerlerin gideriyle beraber paranız eksiye düşer ve ordularınız maaş alamaz.,

Atölye satın almak size hiç bir zaman size zarar ettirmez çünkü atölyelerin maaşları veya bir giderleri yoktur fakat yinede kervan oluşturmada kiyle aynı şeylere dikkat etmeliyiz. Şehrin refah seviyesi kesinlikle yüksek seviyede olmalı refah ne kadar yüksekse sizden de o kadar çok alışveriş yaparlar. Klan seviyenizle eşdeğer olarak atölye açabilirsiniz.

Benim en beğendim sistemlerden biri olan klan sistemini size şöyle açıklayayım:

Klan sisteminde sizin klanınız sizin birliğiniz gibi hesaplanıyor yani gelirleriniz ve giderleriniz tamamen ortak sizde klan lideri olduğunuz için bunların hepsinden evin babası gibi siz sorumlu olacaksınız.

Ve sonunda hepimizin beklediği yada en azından benim hayalini kurduğum evlendikten sonra çocuk doğması özelliği BannerLord oyununda mevcut! Şuan hala gelişme sürecinde olduğundan dolayı çocukların yaşının büyümesi biraz fazla yavaş fakat erken erişim yerine normale döndüğü zaman çocuklar ilerideki varislerimiz olacak yani siz savaşta öldüğünüzde veya yaşlılıktan öldüğünüzde yerinize çocuğunuz geçecek ve yeniden serüveniniz devam edecek.

Bir bölgede kale aldığımız zaman otomatik olarak o kaleye bağlı köylerde sizin klanınızın eline geçiyor yani eskiden olduğu gibi köy ayrı birinde kale ayrı birinde durumu artık yaşanmıyor ve kalenize koyduğunuz vali eşiniz olabiliyor kaleye paranızdan bir kısmını gelişim için koyduğunuzda kale ve köyler için yapılacak şeyleri seçebiliyorsunuz. Kale Duvarı ve köylere kadar kapsayacak 8-9 opsiyon daha inşa edebileceksiniz. Bu kaledeki yükseltmeleri yaptıkça refah seviyeniz ve yemek seviyeniz gibi kale özellikleriniz yükseleceği için kaleniz daha dayanıklı olacağı kesin

Bir krallığa katıldığınız zaman veya kendi krallığınızı kurduğunuz anda yanınızdaki yoldaşlarınızı kendi birliğinizde savaşlara götürmek yerine onları sanki kendi lordlarınızmış gibi birlik oluşturmalarını ve ordu toplamalarını isteyebiliyorsunuz. Savaşa gireceğiniz vakitte onları yanınıza çağırıp size ordu sayısı ve kalitesi açısından destek olmasını isteyebilmenizde en mükemmel detay.

Size üst kısımlar da anlattığım bilgilerden farklı bir sürü bilgi vardır fakat tüm oyunu bir siteye yazmak fazlasıyla zor ve size de okuduklarınız haricinde keşfetmenizin vereceği keyfi almakta istemem.

Oyunda savaş alanında kullandığınız taktikler oyunun cidden en önemli özelliği olabilir piyadeleri düzgün kullanmak ve bulunduğunuz savaş alanına göre sürekli şekil almanız gerekebilir bu yüzden savaşırken sadece hücum etmek yerine olabildiğince az asker kaybedeceğiniz dizilimleri denemeye çalışın ve her savaşta kendinizi hiç alınamayacak kadar zor olan savaşları taktiklerle alabildiğinizi fark edeceksiniz.

Çapulcu gruplarında askerleriniz ölmek yerine sadece yaralanır ama gidip 59 kişilik bir çapulcu grubuna 5 asker gönderirseniz orada ölmeyeceklerini garanti edemem ne yazık ki orantılı bir şekilde 15 kişiniz varken 7-8 kişilik savaşlara sizin yerine askerlerinizin girmesine izin verebilirsiniz böylece daha hızlı seviye atlarlar.

Şehirlerdeki turnuvalara kesinlikle ama kesinlikle katılmaya özen gösterin. Şehirlerdeki turnuvalar hem sizin silah kullanma becerilerinizi arttırır hem kazandığınız destansı savaşlarla namınız yürür hemde her turnuvanın sonunda verilen ödüller oyuna yeni başlayan ve öğrenen biri için cidden değerlidir.

Benim size şahsi önerim birliklerinizi oluştururken arazide olan savaşlarda 40x piyade 40x okçu 10x süvari kullanmanız süvariler dikkat dağıtmak veya arkadan sıkıştırma konusunda cidden fazlasıyla etkililer okçular ise geliştirildiğinde İstanbul’dan İzmir’i vurabilecek kadar menzil kazanıyorlar piyadeler ise okçularınıza savaştığınız kişinin piyadeleri ulaşamasın diye kullandığınız birlik yani kalkan birliğimiz.

Krallık sekmesinde oluşturabileceğiniz ordular bulunur. Buradaki sekmenin mantığı krallık içerisinde idare puanlarınız bulunmakta bu puanlar; krallık içerisinde alınan kararlarda oy hakkınız olmasını sağlar. Mesela kale alındığı zaman kalenin kime devredileceği oylaması krallığa sunuluyor. Bu oylamada idare puanlarınızı kullanarak kaleyi almasını istediğiniz kişiye oy verebilirsiniz fakat sonuç açıklandığında eğer oy kullandıysanız illaki oylamadaki savunmadığınız tarafla ilişkiniz azalır veya bir ordu kurabilirsiniz bu orduyu idare puanlarınızı harcayarak diğer lordları dahil edip daha büyük bir orduya liderlik edebilirsiniz.

Tahmin edersiniz ki ordunuz ne kadar büyükse orduyu kontrol etmekte o kadar zorlaşmaya başlar.Büyük bir orduya liderlik etmek istiyorsanız eğer bir o kadar da idare puanına sahip olmalısınız.

Oyunun başında az paranız varken birliklerinizi en üst seviyelere yükseltmeye çalışmayın. Birlik seviyesi yükseldikçe günlük aldıkları para miktarı artar bu miktar arttıkça sizin için üstesinden gelmesi zorlaşır.Bu yüzden paranızın ilerleme seviyesine göre matematiksel hesap yapmanız gerekir.

Değerlendirme: 1 / 5.

Yazının sonunda eğer beğendiyseniz ve ya gelişmemizi istiyorsanız puan verebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın